Welkom
- Details
- Kategorie: Nederlands
- Veröffentlicht: Freitag, 26. April 2013 21:09
- Geschrieben von Thea en Jean Thijssen
- Zugriffe: 3850
Van harte welkom op de homepage van Nanzenbach.
Overeenkomstig onze lijfspreuk "Gehecht aan traditie, openstaand voor wat nieuw is” vindt u op deze site algemene informatie over onze plaats, actuele verwijzingen naar en berichten over voorgenomen activiteiten, alsmede mededelingen over op handen zijnde vernieuwing van ons dorp.
Nanzenbach is met 1424 ha qua oppervlakte het grootste en met 1129 inwoners (situatie: 2010) het kleinste stadsdeel van Dillenburg. Het plaatsje ligt in het noordelijk deel van het Lahn-Dill-gebied.
Een speciaal kenmerk van Nanzenbach is het als monument beschermde bovenste gedeelte van de hoofdstraat. Nadat het in 1772 bij een zware brand bijna volledig verwoest was, werd het dorp naar het ontwerp van de door de vorst van Dillenburg aangestelde bouwmeester Terlinden weer opgebouwd en heeft het tot op heden zijn karakteristieke uiterlijk kunnen bewaren.
Nanzenbach is bijzonder mooi tussen twee bergruggen in het dal van de Nanzenbach (bach = beek) gelegen, te midden van het Scheider Wald. Na een telkens korte klim heeft de bezoeker bij goed weer een indrukwekkend uitzicht op de Taunus, het Westerwald en het Rothaargebergte.
Veel plezier op de site wenst u
de werkgroep Dorpsvernieuwing.
P.S.: U kunt ons ook op Facebook bezoeken onder Nanzenbach. Das Dorf.
__
Indien u een artikel over/van uw vereniging/uw groep op deze homepage gepubliceerd wil hebben, kunt u eenvoudig een e-mail sturen naar artikel@nanzenbach.eu .
De geschiedenis van het dorp
- Details
- Kategorie: Nederlands
- Veröffentlicht: Freitag, 26. April 2013 21:13
- Geschrieben von Thea en Jean Thijssen
- Zugriffe: 4705
Over het ontstaan van Nanzenbach en zijn naam bestaat helaas tot op heden geen absolute zekerheid. Voor het eerst duikt Nanzenbach op in een oorkonde uit het jaar 1255 in verband met de boedelscheiding van de Nassau-familie. Niettemin wijzen opgravingen uit het jaar 1951 erop dat al ten tijde van de geboorte van Christus hier menselijke nederzettingen moeten zijn geweest.
Het dorp was beroemd om zijn rijkdom aan koper. Al in 1464 werd hier een koperhut geëxploiteerd. In 1728 werd de koperhut Isabelle beneden aan de Nanzenbach gebouwd. De opvolger van dit bedrijf is de huidige Isabellehut.
Dankzij de goede omstandigheden in Nanzenbach telde men in het jaar 1608 reeds ca. 51 huishoudens. Door de 30-jarige oorlog liep dit aantal echter tot ongeveer 37 terug.
1772 was een rampjaar voor de inwoners van Nanzenbach want de grote brand van 19 augustus vernielde 76 woningen en 124 andere gebouwen.
Alleen de kapel en een klein onbewoond huis bleven van de vuurgloed gespaard.
Door de royale hulp van de omliggende gemeentes werd Nanzenbach daarna weer opgebouwd. Geheel volgens de nieuwe plannen werd Nanzenbach, gekenmerkt door de rechte hoofdstraat, in het smalle dal herbouwd. De akten van het staatsarchief van Wiesbaden beschrijven deze bouwprestatie als een "Meesterwerk van de Duitse bouwkunst aan het einde van de 18e eeuw.”
Bij de wederopbouw lette men er in Nanzenbach ook speciaal op het brandgevaar zo klein mogelijk te houden. Zo werden de nieuwe woningfunderingen in massieve steen gebouwd en de daken in plaats van met stro bedekt met leisteen. Deze manier van bouwen betaalde zich vervolgens in 1883 uit toen hier wederom een brand woedde. In tegenstelling tot de eerste grote brand werden hier "slechts“ 13 woningen en 14 schuren verwoest.
Vanaf 1866 werd Nanzenbach dan een zelfstandige gemeente. Ofschoon hier, behalve in de landbouw, niet zo veel mogelijkheden van bestaan geboden werden, kon niet van een wegtrekken van de bevolking gesproken worden.
Op 01.04.1972 gaf Nanzenbach dan zijn zelfstandigheid op eigen verzoek op en werd het een onderdeel van de gemeente Dillenburg.
Onze visie voor 2025
- Details
- Kategorie: Nederlands
- Veröffentlicht: Montag, 29. April 2013 19:52
- Geschrieben von Thea en Jean Thijssen
- Zugriffe: 3785
Nanzenbach is een aantrekkelijke woonplaats voor alle generaties. Het is ons gelukt met steun van de actiegroep dorpsvernieuwing de aanwezige voorzieningen te behouden en nieuwe voorzieningen (bijv. met betrekking tot energie- en bodemverzorging) aan te brengen. De kleuter- en de basisschool zijn in het dorp gebleven - zo is Nanzenbach ook vooral voor gezinnen met kinderen interessant.
Aantrekkelijke speelplaatsen en de veelzijdige mogelijkheden van de nieuwe “Pulverich” maken het aanbod compleet. Het aldaar aanwezige multifunctionele sport- en recreatieterrein is een grote aanwinst voor kinderen en jongeren, die daarom ook uit andere stadsdelen naar Nanzenbach komen. Samen met de speelplaats en het fitnessterrein, dat ook toestellen voor senioren heeft, hebben we hier een actief trefcentrum voor alle leeftijden van Nanzenbach en zijn gasten geschapen.
Het daarbij aansluitende dorpsgemeenschapshuis met turnhal biedt na de verbouwing meer ruimte en meer mogelijkheden voor extra gebruiksdoeleinden. We hebben hier de reeds lang ontbrekende ontmoetingsplek geschapen die behalve een dorpscafé bijvoorbeeld ook een ruimte voor de jeugd, mogelijkheden voor tentoonstellingen over de geschiedenis van ons dorp of een bibliotheek bevat. Een multifunctionele ruimte die voor diverse bestemmingen geschikt is, is hier ook aanwezig. Hier vinden o.a. het spreekuur van het bureau voor burgerzaken, een part time artsenspreekuur en nog enkele andere zaken plaats
De brandweer heeft eveneens van de nieuwbouw geprofiteerd en beschikt thans over bruikbaarder en moderner ruimtes. Met steun van de actiegroep voor dorpsvernieuwing konden enkele leegstaande gebouwen in het dorp gesaneerd en verkocht, respectievelijk verhuurd worden. O.a. door de vele discussies in het kader van de dorpsvernieuwing door uiteenzettingen en bewustmaking is het ons in de afgelopen jaren ook gelukt de interne en externe kijk op Nanzenbach te verbeteren. Jonge gezinnen blijven in het dorp en brengen hun kinderen hier groot; we hebben zelfs een toeloop naar Nanzenbach kunnen noteren. De moderne telecommunicatie - en infrastructuur, die wij al in een vroeg stadium op eigen initiatief gerealiseerd hebben, speelt hierbij ook een doorslaggevende rol.
Een fietspad verbindt ons met het nabije centrum van Dillenburg. Op die manier zijn we minder afhankelijk van de eigen auto of de bus en kunnen we veilig met de fiets van de aanbiedingen van de stad gebruikmaken.
De veiligheid in het dorp hebben we door snelheidsbeperkende maatregelen aan de uiteinden van het dorp vergroot.
Mooie, verzorgde groenvoorzieningen, de gesaneerde bronnen en het gerenoveerde dorpsplein aan de Batzbachstrasse belichamen voor ons, inwoners van Nanzenbach, een stukje thuis en identiteit en verhogen de kwaliteit van het leven. Zo is het ons ook gelukt het dialect verder te behouden. Door de aangebrachte trefpunten in het dorp is er meer uitwisseling onder elkaar die generaties overschrijdend werkt. Dit heeft de actieve dorpsgemeenschapsraad nog extra gestimuleerd en ons geholpen ons eigen karakter te bewaren. De wijd bekende feesten en bijeenkomsten in het dorp dragen hieraan essentieel bij.
Dit thuisgevoel in combinatie met het openstaan voor nieuwe ontwikkelingen waarderen ook de toeristen die bijvoorbeeld over een van de wandelroutes ons dorp aandoen. De boeiende aanblik van het plaatsje, de attractieve trefpunten en de gastvrijheid van de Nanzenbachers nodigen uit tot verpozen – in het dorpscafé of bij de mobiele snackbar die de dorpsgemeenschap op aantrekkelijke plekjes van de wandelwegen in eigen beheer exploiteert.