De geschiedenis van het dorp
- Details
- Kategorie: Nederlands
- Veröffentlicht: Freitag, 26. April 2013 21:13
- Geschrieben von Thea en Jean Thijssen
- Zugriffe: 4624
Over het ontstaan van Nanzenbach en zijn naam bestaat helaas tot op heden geen absolute zekerheid. Voor het eerst duikt Nanzenbach op in een oorkonde uit het jaar 1255 in verband met de boedelscheiding van de Nassau-familie. Niettemin wijzen opgravingen uit het jaar 1951 erop dat al ten tijde van de geboorte van Christus hier menselijke nederzettingen moeten zijn geweest.
Het dorp was beroemd om zijn rijkdom aan koper. Al in 1464 werd hier een koperhut geëxploiteerd. In 1728 werd de koperhut Isabelle beneden aan de Nanzenbach gebouwd. De opvolger van dit bedrijf is de huidige Isabellehut.
Dankzij de goede omstandigheden in Nanzenbach telde men in het jaar 1608 reeds ca. 51 huishoudens. Door de 30-jarige oorlog liep dit aantal echter tot ongeveer 37 terug.
1772 was een rampjaar voor de inwoners van Nanzenbach want de grote brand van 19 augustus vernielde 76 woningen en 124 andere gebouwen.
Alleen de kapel en een klein onbewoond huis bleven van de vuurgloed gespaard.
Door de royale hulp van de omliggende gemeentes werd Nanzenbach daarna weer opgebouwd. Geheel volgens de nieuwe plannen werd Nanzenbach, gekenmerkt door de rechte hoofdstraat, in het smalle dal herbouwd. De akten van het staatsarchief van Wiesbaden beschrijven deze bouwprestatie als een "Meesterwerk van de Duitse bouwkunst aan het einde van de 18e eeuw.”
Bij de wederopbouw lette men er in Nanzenbach ook speciaal op het brandgevaar zo klein mogelijk te houden. Zo werden de nieuwe woningfunderingen in massieve steen gebouwd en de daken in plaats van met stro bedekt met leisteen. Deze manier van bouwen betaalde zich vervolgens in 1883 uit toen hier wederom een brand woedde. In tegenstelling tot de eerste grote brand werden hier "slechts“ 13 woningen en 14 schuren verwoest.
Vanaf 1866 werd Nanzenbach dan een zelfstandige gemeente. Ofschoon hier, behalve in de landbouw, niet zo veel mogelijkheden van bestaan geboden werden, kon niet van een wegtrekken van de bevolking gesproken worden.
Op 01.04.1972 gaf Nanzenbach dan zijn zelfstandigheid op eigen verzoek op en werd het een onderdeel van de gemeente Dillenburg.